De overlevenden

Martin Schoups, Antoon Vrints
Paperback
ISBN 978-94-6310-378-7
De overlevenden Martin Schoups, Antoon Vrints
Paperback
ISBN 978-94-6310-378-7
€ 22,50
incl. BTW

Beschikbaarheid: Leverbaar

Publicatiedatum: 16 nov. 2018

- +
OF
Korte inhoud

Details

Naar schatting 315.000 van de 355.000 gemobiliseerde Belgische soldaten overleefden de Eerste Wereldoorlog. Na meer dan vier jaar oorlogsgeweld konden ze eind 1918 eindelijk naar huis terugkeren. De overlevenden brengt het bijzondere politieke verhaal van deze teruggekeerde soldaten en schetst hoe de oorlog hun leven voorgoed veranderde. De oud-strijders zouden immers geen genoegen nemen met een eenvoudige terugkeer naar hun vooroorlogse bestaan. Ze waren ervan overtuigd dat ze vanwege hun oorlogsinspanning erkenning verdienden én dat ze een belangrijke, nieuwe rol te spelen hadden in de Belgische samenleving. Als overlevenden voelden de oud-strijders ook een morele verplichting ten aanzien van hun gevallen kameraden. Van bij hun terugkeer zouden de oud-strijders zich als een bijzonder aanwezige en strijdlustige groep ontpoppen, die het Belgische establishment zowel in de dorps- als in de Wetstraat regelmatig kopzorgen bezorgde. De geschiedenis van hun gevecht tussen beide wereldoorlogen bleef tot nu toe grotendeels ongeschreven. In dit boek wordt de strijd van de Belgische oud-strijders voor erkenning van hun rechten, sociale rechtvaardigheid en bescherming van hun vaderland weer tot leven gewekt.
Over de auteurs

Over de auteurs

Martin Schoups is historicus en is als FWO-aspirant verbonden aan de Universiteit Gent (Onderzoeksgroep Sociale Geschiedenis na 1750). Hij publiceert onder andere over de Belgische voedselpolitiek na de Eerste Wereldoorlog. Voor zijn proefschrift onderzoekt Schoups de straatmanifestaties van stedelingen tegen de achtergrond van de democratisering in de periode van 1880 tot 1940.


 


Antoon Vrints is hoofddocent geschiedenis aan de Universiteit Gent (Onderzoeksgroep Sociale Geschiedenis na 1750). Hij publiceert over de sociale geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog en over conflictregulering in langetermijnperspectief. Vrints is de auteur van Het theater van de straat. Publiek geweld in Antwerpen tijdens de eerste helft van de twintigste eeuw (2011) en met Maarten Van Ginderachter en Koen Aerts stelde hij Het land dat nooit was. Een tegenfeitelijke geschiedenis van België (2014) samen.

Details

Extra informatie

Auteur(s)Antoon Vrints, Martin Schoups
IllustratorNee
ISBN978-94-6310-378-7
Cover typePaperback
Formaat150 x 230
Aantal pagina's352
Publicatiedatum16 nov. 2018
Koop online bij: Bol.com, Standaard Boekhandel

Anderen bekeken ook


 

Copyright © 2021 - Pelckmans Uitgevers nv - Algemene voorwaarden | Privacy | Cookies