Preview 'Israël en Palestina' van Brigitte Herremans en Ludo Abicht

Sinds 2000 zit de situatie in Israël en Palestina muurvast. Het vooruitzicht op een leefbare Palestijnse staat wordt voortdurend ondermijnd door Israëls nederzettingenbouw en Palestijns geweld. De moedeloosheid die heerst over de creatie van een tweestatenoplossing doet beleidsmakers spreken van een ‘éénstaatrealiteit’. 

In ‘Israël en Palestina’ betogen Brigitte Herremans en Ludo Abicht dat een tweestatenoplossing geen illusie hoeft te zijn. Het is daarentegen wel zinloos te denken dat een vredesproces zonder druk op Israël haalbaar is. In essentie draait het conflict om land en basisrechten: het is een botsing tussen twee nationale bewegingen die allebei een staat willen.

Om een einde aan de ongelijkheid te stellen is een moediger internationaal engagement nodig. De auteurs willen een kritische benadering voeden bij beleidsmakers en de publieke opinie. Aan de hand van een historisch overzicht leggen ze de pijnpunten bloot. Ze pleiten voor een kritisch engagement, dat zich baseert op feiten – eerder dan emoties – en dat onrecht benoemt.

Hoewel het Israëlisch-Palestijns conflict enigszins verdween uit het nieuws, blijkt uit dit boek hoe cruciaal een oplossing blijft voor de stabiliteit in het Midden-Oosten voor de wereldvrede.

Co-auteur Brigitte Herremans, specialiste Midden-Oosten bij Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen, werd op twee september drie uur lang ondervraagd door de immigratiedienst in Tel Aviv en werd de volgende dag gedwongen terug te keren naar België. Het gevolg? Ze wordt beschouwd als ‘een bedreiging voor de openbare veiligheid en orde’ en mag Israël tien jaar niet meer binnen.

Ze was op 12 september te gast bij ‘De wereld vandaag’ op Radio 1.  Ze legt uit wat de gevolgen zijn voor haar persoonlijk en voor berichtgeving. Het fragment kan je hier beluisteren. (Na 16 minuten komt Herremans aan het woord.)

Ook in ‘De afspraak’ op televisiezender Eén kwam Herremans uitleggen dat de kwestie niet mag worden doodgezwegen. “Hoe meer men mensen het zwijgen probeert op te leggen, hoe meer dat mensen zich daartegen verzetten.” Bekijk het fragment hier.

Het boek ‘Israël en Palestina. De kaarten op tafel.’ verschijnt in oktober. Nu al benieuwd? Lees hier een korte preview