Pieter Bruegel Leen Huet
Paperback
ISBN 978-94-6310-217-9
€ 24,50
incl. BTW

Beschikbaarheid: Leverbaar

Publicatiedatum: 29 sep. 2016

- +
OF
Korte inhoud

Details

Van alle kunst uit de Vlaamse school lijkt het werk van Pieter Bruegel (1525?-1569) het meest kenmerkend voor de Lage Landen. Schilderijen als De spreekwoorden, De kinderspelen, Dulle Griet, De boerendans en Luilekkerland zijn herkenbaar en geliefd. En ze maakten van Pieter Bruegel een folkloristisch icoon, ook al strookt dit niet helemaal met zijn levensloop.

Leen Huet schreef met Pieter Bruegel de eerste echte biografie van de zestiende-eeuwse meester. Ze plaatst Bruegel stevig in zijn milieu: de bruisende steden Antwerpen en Brussel. Daar woedde jarenlang de ideologische strijd om godsdienst en Europese eenheid, die in 1566 uitbarstte in de Beeldenstorm. Tegen deze achtergrond schetst Huet Bruegels evolutie van tekenaar en grafisch ontwerper tot een schilder die in enkele jaren tijd een indrukwekkend oeuvre creëerde en die veel te jong overleed. Deze caleidoscopische biografie is in meerdere opzichten magistraal geschreven, niet het minst omdat Leen Huet een nieuwe interpretatie geeft aan Dulle Griet.

Over de auteur

Over de auteur

Leen Huet (1966) studeerde kunstgeschiedenis en wijsbegeerte in Leuven en Firenze. Ze publiceerde romans, verhalen en essays. In 2006 maakte ze de eerste Nederlandse vertaling van Rubens’ brieven. Samen met Jan Grieten schreef ze een biografie van Rubens’ ‘vriend en patroon’, de Antwerpse burgemeester Nicolaas Rockox (2010). Met haar boek over Bruegel keert ze terug naar een vroege liefde, de kunst van de zestiende eeuw.


www.leenhuet.be

Details

Extra informatie

Auteur(s)Leen Huet
IllustratorNee
ISBN978-94-6310-217-9
Cover typePaperback
FormaatAfwijkend formaat
Aantal pagina's472
Publicatiedatum29 sep. 2016
Koop online bij: Bol.com, Standaard Boekhandel

"Huizinga zou Nicolaas Rockox wellicht een formidabel boek hebben gevonden. […] Een rijk, caleidoscopisch beeld van een stad in turbulente tijden."

De Standaard

Anderen bekeken ook


 

Copyright © 2021 - Pelckmans Uitgevers nv - Algemene voorwaarden | Privacy | Cookies