- Korte inhoud
Details
Wijsbegeerte is een verwarrende bezigheid. Filosofen zijn immers erg bedreven in het ondermijnen van onze dierbare zekerheden en vanzelfsprekendheden. Ze zijn steeds bereid een tegenstem te vertolken en zijn dol op tegenkanting, tegenvoorbeelden en tegenwerpingen. Maar verwarring is niet hun einddoel. De onzekerheid waarin ze ons achterlaten, moet ons aansporen op zoek te gaan naar betere argumenten, betere concepten en betere theorieën, zowel in het dagelijkse leven als in de wetenschappen.
Dit handboek is een voorbeeld van die zoektocht. Het is in de eerste plaats een eigenzinnige inleiding tot de wijsbegeerte voor psychologen, maar hetis ook relevant voor artsen en biomedische wetenschappers. Het handboek heeft een dubbele structuur. Enerzijds is er een historisch gedeelte, waarin vier kopstukken uit de moderne wijsbegeerte de revue passeren: René Descartes, Friedrich Nietzsche, Charles Darwin en Ludwig Wittgenstein. Anderzijds is er een thematisch gedeelte, waarin zes vraagstukken worden behandeld die aansluiten bij het gedachtegoed van die kopstukken: het probleem van lichaam en geest, de vraag of dieren kunnen denken, de relatie tussen moraalfilosofie en morele psychologie, de problematiek van het verbeteren van mensen, de aard en evolutie van de menselijke geest, en ten slotte de vraag wat een psychische ziekte is. De inleiding van het boek maakt duidelijk dat niemand eigenlijk weet waar wijsbegeerte over gaat.
In deze tweede, herwerkte uitgave is er ruimte voor recent filosofisch werk over drie disciplines die relevant zijn voor psychologen: comparatieve psychologie, verbeterkunde en psychopathologie.
- Over de auteur
Over de auteur
- Details
Extra informatie
Auteur(s) Pieter Adriaens Illustrator Nee ISBN 978-94-6383-627-2 Cover type Paperback Formaat 150 x 230 Aantal pagina's 288 Publicatiedatum 1 okt. 2024



























