Pandemisch Marc Van Ranst
Hardcover
ISBN 978-94-6401-464-8
€ 25,00
incl. BTW

Beschikbaarheid: In productie

Geplande publicatiedatum: 31 jan. 2025

Pre-order dit product.
- +

Korte inhoud

Details

Infectieziekten hebben mensen nodig om te floreren. Toen de mens nog jager-verzamelaar was, werden we ook ziek. Maar toen we ons zo’n 10.000 jaar geleden begonnen te organiseren in agrarische gemeenschappen, kregen ziekten als malaria, lepra, pokken en influenza vrij spel.

De eerste pandemieën braken al uit ten tijde van de Grieken en de Romeinen, maar echt verwoestend werden ze pas door de bouw van steden, de start van handelsroutes en de vele oorlogen. De allereerste grote pandemie volgde in de veertiende eeuw: de pest, die de Europese bevolking decimeerde.

In de eeuwen daarna kende de wereld een aantal kleinere epidemieën en in de negentiende eeuw waren er zware cholera-uitbraken wereldwijd. In 1918 maakte de Spaanse griep meer dan 50 miljoen doden. De COVID-19- pandemie die we recent kenden, was de grootste sinds de Spaanse griep. Maar er zijn ook andere infectieziekten die zorgen baren: aids, ebola in Afrika, het zikavirus, resistentie tegen tuberculose, een mazelenuitbraak in Europa...

Bijna dagelijks worden we geconfronteerd met nieuwe infectieziekten of ziekten waarvan we dachten dat we ze onder controle hadden. Nu de wereld een dorp is, kan elk virus zich handhaven. In Pandemisch trekt Marc Van Ranst lessen uit de geschiedenis en analyseert hij welke rol infectieziekten hebben (gehad) op ons als mens.

Over de auteur

Over de auteur


Prof. dr. Marc Van Ranst studeerde geneeskunde aan het voormalige Limburgs Universitair Centrum – nu UHasselt – en aan de Katholieke Universiteit Leuven. Na zijn studies werkte en studeerde hij aan het Albert Einstein College of Medicine in New York. Hij promoveerde in de virologie (1994) en in de klinische biologie (1998). Tijdens de Mexicaanse griep was hij interministerieel commissaris en crisismanager. Tijdens de coronapandemie werd hij ook BV (Bekend Viroloog) en adviseerde hij mee de politici in de bestrijding van de pandemie.

Details

Extra informatie

Auteur(s)Marc Van Ranst
IllustratorNee
ISBN978-94-6401-464-8
Cover typeHardcover
FormaatAfwijkend formaat
Aantal pagina's320
Geplande publicatiedatum31 jan. 2025
Koop online bij: Standaard Boekhandel

 

Copyright © 2021 - Pelckmans Uitgevers nv - Algemene voorwaarden | Privacy | Cookies| Klokkenluidersregeling