Taaltechnologie ontrafeld

Cynthia Van Hee, Veronique Hoste
Paperback met flappen
ISBN 978-94-6310-622-1
Taaltechnologie ontrafeld Cynthia Van Hee, Veronique Hoste
Paperback met flappen
ISBN 978-94-6310-622-1
€ 27,00
incl. BTW

Beschikbaarheid: In productie

Geplande publicatiedatum: 13 mei 2024

Pre-order dit product.
- +

Korte inhoud

Details

Kunstmatige of artificiële intelligentie (AI) is de capaciteit van computers om menselijke vaardigheden te vertonen, zoals wiskundig denken, creativiteit en communicatie. In dit boeiende AI-landschap neemt natuurlijketaalverwerking een centrale plaats in op het kruispunt van taal en technologie. Met behulp van geavanceerde methoden als machinaal leren kunnen we computers teksten laten analyseren, begrijpen en produceren. Computermodellen kunnen getraind worden om geschreven en gesproken teksten te doorzoeken, verbeteren, samen te vatten en zoveel meer.

Vertaalsystemen, automatische zoeksystemen en chatbots zijn slechts een handvol voorbeelden van toepassingen die steunen op taaltechnologie. Maar wat schuilt er nu precies onder de motorkap van die tools die we dagelijks gebruiken? In dit boek gaan we dieper in op de werking van taaltechnologie. We stellen vragen als: Wat speelt er zich af achter de schermen van ChatGPT? Hoe kan taaltechnologie taal begrijpen, produceren en zelfs ons gedrag sturen? Daarnaast bespreken we enkele praktische toepassingen als sentimentanalyse en automatische vertaling. Het laatste deel van dit boek werpt een kritische blik op een aantal ethische vraagstukken.

Dit is het eerste Nederlandstalige boek over taaltechnologie, gericht aan iedereen met een passie voor talen. Het is toegankelijk, maar met de nodige diepgang voor wie er zelf mee aan de slag wil.

Over de auteurs

Over de auteurs

Cynthia Van Hee en Véronique Hoste zijn beiden verbonden aan de Universiteit Gent. Ze maken deel uit van het LT3 Language and Translation Technology Team van de vakgroep Vertalen, Tolken en Communicatie. Ze doceren al een aantal jaren over natuurlijketaalverwerking aan de universiteit en daarbuiten om taaltechnologie dichter bij het brede publiek te brengen.
Details

Extra informatie

Auteur(s)Cynthia Van Hee, Veronique Hoste
IllustratorNee
ISBN978-94-6310-622-1
Cover typePaperback met flappen
FormaatAfwijkend formaat
Aantal pagina's160
Geplande publicatiedatum13 mei 2024
Koop online bij: Bol.com, Standaard Boekhandel

 

Copyright © 2021 - Pelckmans Uitgevers nv - Algemene voorwaarden | Privacy | Cookies| Klokkenluidersregeling