Wat een theater! (e-book) Stefan Rummens
E-book
ISBN 978-94-6337-025-7
€ 14,99
incl. BTW

Beschikbaarheid: Leverbaar

Publicatiedatum: 4 jan. 2017

- +
OF
Korte inhoud

Details

Wat is er aan de hand met onze democratie? Of het nu gaat om de aanslepende financieel-economische crisis of het vluchtelingenprobleem, de politiek sukkelt van de ene crisis in de andere en vindt geen daadkrachtige antwoorden meer. Kiezers verliezen van de weeromstuit hun vertrouwen. Ze laten zich steeds meer verleiden door de lokroep van populistische partijen of volgen nationalistische politici die zich afkeren van Europa en van de grote boze buitenwereld.

Volgens sommigen ligt de schuld bij de parlementaire vorm van onze democratie. Het politieke theater dat partijen en politici opvoeren in de media, maakt een efficiënt beleid onmogelijk en leidt tot een groeiende kloof tussen burger en politiek. In 'Wat een theater!' verdedigt Stefan Rummens de parlementaire politiek tegen deze kritiek. De echte oorzaak van de crisis is de machtsgreep van technocratische instellingen op het nationale, het Europese en het mondiale niveau. De technocratie maakt onze nationale politici vleugellam en de uitoefening van de macht onzichtbaar voor de burger.

Om de democratie in stand te houden, moeten we de technocratie aan banden leggen en de parlementaire politiek ook op het Europese niveau uitbouwen.  Op een moment dat de Brexit de Europese Unie doet kraken in haar voegen, is dat een moeilijke boodschap. En toch. De toekomst van de democratie hangt af van ons vermogen om een Europees politiek theater te bouwen waarin we als Europese burgers ons lot opnieuw in eigen handen nemen.

 

Stefan Rummens (1975) is hoogleraar aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven. Als politiek filosoof onderzoekt hij de werking van onze parlementaire democratie en de problemen waar ze vandaag mee geconfronteerd wordt. Hij publiceert in toonaangevende vaktijdschriften en geniet internationale erkenning voor zijn werk over populisme en deliberatieve democratie.

Details

Extra informatie

Auteur(s)Stefan Rummens
IllustratorNee
ISBN978-94-6337-025-7
Cover typeE-book
FormaatNee
Aantal pagina'sNee
Publicatiedatum4 jan. 2017
Koop online bij: Standaard Boekhandel

 

Copyright © 2021 - Pelckmans Uitgevers nv - Algemene voorwaarden | Privacy | Cookies| Klokkenluidersregeling