Wat kan ik leren van Montaigne? Alexander Roose
Paperback
ISBN 978-94-6310-603-0
€ 20,00
incl. BTW

Beschikbaarheid: In productie

Geplande publicatiedatum: 6 jun. 2026

Pre-order dit product.
- +

Korte inhoud

Details

Met 37 jaar trok de magistraat Michel de Montaigne (1533-1592) zich terug in zijn bibliotheek. Op de balken van het plafond liet de gentleman-filosoof spreuken aanbrengen. Hij wilde lezen en nadenken bij aforismen uit het Oude Testament, zich laten inspireren door adagia van antieke filosofen. ‘Bijen halen her en der bloemen leeg en maken er vervolgens honing van’, noteerde hij in zijn Essays. Montaigne, de eerste moderne filosoof, schreef, dialogerend met de Ouden. Hij keek kritisch naar de wereld en zichzelf en dacht na over het goede leven.

In dit boek licht Alexander Roose bekende en minder bekende citaten uit de Essays toe. Het is een staalkaart van de inzichten van een zoekende humanist, een uitnodiging ook om zelf, met Montaigne, te reflecteren over onze eigen vreemdsoortige bedenkingen, over oorlog en lafheid, over opvoeding en plechtigheid, over vriendschap en dood, over de komedie van het leven. ‘Ieder onderwerp is voor mij even vruchtbaar, ‘ wist Montaigne. Hij kon over ‘een vlieg schrijven’ en zijn lezer wijzer maken.

Over de auteur

Over de auteur

Alexander Roose was fellow in Clare College (Cambridge). Hij doceert Franse literatuur en cultuurgeschiedenis aan de Universiteit Gent. Hij is de auteur van La Curiosité de Montaigne (Parijs, 2015) en De vrolijke wijsheid. Zoeken, denken en leven met Michel de Montaigne (2016).

Details

Extra informatie

Auteur(s)Alexander Roose
IllustratorNee
ISBN978-94-6310-603-0
Cover typePaperback
FormaatAfwijkend formaat
Aantal pagina's288
Geplande publicatiedatum6 jun. 2026
Koop online bij: Bol.com, Standaard Boekhandel

 

Copyright © 2021 - Pelckmans Uitgevers nv - Algemene voorwaarden | Privacy | Cookies| Klokkenluidersregeling