Zwart licht (e-book) Eric Min
E-book
ISBN 978-94-6337-432-3
€ 14,99
incl. BTW

Beschikbaarheid: Leverbaar

Publicatiedatum: 27 mrt. 2023

- +
OF
Korte inhoud

Details

 Van hen hoef je geen blauwdruk voor een nieuwe samenleving of een businessplan te verwachten. Zij plegen geen aanslagen – niet de straat is hun element, maar de studeerkamer of het schildersatelier. Zij zijn anarchisten, al verwacht je dat niet meteen. Dat de revolutie er nu snel aankomt, weten zij wel zeker. Niet alleen in Parijs of Moskou, maar ook in België.

Rond 1900 ziet een generatie intellectuelen en artiesten de wereld kantelen. Hun nieuwe maatschappij zal gelijkheid en geluk brengen. Loon naar werken. Vrede. De vrijheid om lief te hebben. Schooltjes op kindermaat. Een leven zonder God of Gebod. Ni dieu ni maître!

Wie zij zijn? Enkele bourgeois-bohèmes uit het Brusselse universitaire milieu rond Élisée Reclus: Jacques Mesnil, August Vermeylen en Alexandra David-Néel. Kunstenaars uit de links-liberale burgerij als Émile Verhaeren, Henry van de Velde, Théo Van Rysselberghe en hun Parijse kameraden. De Antwerpse bende van De Kapel. Een handvol pioniers die in de groene rand van Brussel communes stichten. Dichters en pedagogen. Ongeduldige socialisten. Geniale knoeiers. Dolende idealisten in het zwarte licht van de anarchie. Een prachtig misverstand was het.

Over de auteur

Over de auteur


Eric Min schreef biografieën van de Belgische kunstenaars James Ensor, Rik Wouters en Henri Evenepoel. De eeuw van Brussel. Biografie van een wereldstad werd in 2014 genomineerd voor de AKOliteratuurprijs. Met Gerrit Valckenaers publiceerde hij in 2019 De klank van de stad – Een cultuurgeschiedenis van Venetië. In 2021 verscheen Gare du Nord, een boek over Belgische kunstenaars in Parijs.

Details

Extra informatie

Auteur(s)Eric Min
IllustratorNee
ISBN978-94-6337-432-3
Cover typeE-book
FormaatAfwijkend formaat
Aantal pagina's416
Publicatiedatum27 mrt. 2023
Koop online bij: Standaard Boekhandel

 

Copyright © 2021 - Pelckmans Uitgevers nv - Algemene voorwaarden | Privacy | Cookies| Klokkenluidersregeling