Fortisgate (e-book) Wim Van den Eynde
E-book
ISBN 978-94-6131-479-6
€ 6,99
incl. BTW

Beschikbaarheid: Leverbaar

Publicatiedatum: 9 aug. 2017

- +
OF
Korte inhoud

Details

December 2008, de donkere dagen voor Kerstmis. De regering-Yves Leterme I valt nadat de eerste voorzi­tter van het Hof van Cassatie de regering heeft beschuldigd van pogingen tot beïnvloeding van de rechtsgang. De aanleiding: het Fortisarrest van het Brusselse hof van beroep, dat de verkoop van Fortis aan BNP Paribas bevroor en zo een beslissing van de regering blokkeerde. De scheiding der machten lijkt geschonden.

Aan het arrest ging een heuse magistratenoorlog vooraf, zo raakt bekend in de pers. Christine Schurmans, een magistrate die het niet eens was met het arrest, heeft namelijk geweigerd om het te ondertekenen. Bovendien zou haar man, volgens de kranten een CD&V-apparatsjik met nauwe banden met de regering, de regering hebben gewaarschuwd. En die heeft op haar beurt geprobeerd om het arrest tegen te houden. De andere twee rechters zijn naar verluidt niet geplooid onder de druk en hebben het vonnis alsnog geveld. Fortisgate is geboren.

Fortisgate, een stresstest voor justitie onthult de dubieuze rol van de magistratuur in Fortisgate. Was Christine Schurmans inderdaad een marionet van de regering, of was ze­ de zondebok in dit verhaal? Wat was de rol van Paul Blondeel en Mireille Salmon, de andere twee rechters in de Fortiszaak? Dit boek leest als een legal thriller, werpt een compleet nieuw licht op de hele episode en vooral op de uiterst besloten beraadsprocedure in de magistratuur. Het doet ernstige vragen r­ijzen over het functioneren van de rechterlijke macht in ons land.

Over de auteur

Over de auteur

Wim Van den Eynde (1966, Lier) is een onderzoeksjournalist pur sang en werkt voor de VRT. Hij is onder andere co-auteur van het ophefmakende De keizer van Oostende (2012).
Details

Extra informatie

Auteur(s)Wim Van den Eynde
IllustratorNee
ISBN978-94-6131-479-6
Cover typeE-book
FormaatNee
Aantal pagina'sNee
Publicatiedatum9 aug. 2017
Koop online bij: Standaard Boekhandel

 

Copyright © 2021 - Pelckmans Uitgevers nv - Algemene voorwaarden | Privacy | Cookies| Klokkenluidersregeling