47.000 boekenliefhebbers bezoeken Boektopia

06-11-2023

De organisatie, boekhandelaars en uitgevers blikken tevreden terug op de derde editie van Boektopia. Het geslaagde openingsweekend was een voorbode op een succesvolle editie. In totaal bezochten 47.000 bezoekers Boektopia en werden er 105.000 boeken verkocht.

Na negen dagen boekenplezier, sluit de derde editie van Boektopia zondagavond de deuren. In totaal hebben 47.000 mensen Boektopia bezocht. In vergelijking met vorig jaar is dat een stijging met 70 procent. Maar Boektopia stopt niet bij Kortrijk. De komende weken staan er nog meer dan 670 boekenevenementen gepland in heel Vlaanderen, en dat aantal blijft stijgen.

"Het openingsweekend bleek een voorbode op wat komen zou. Dat weekend lokten we dubbel zoveel bezoekers als het jaar ervoor en die tendens hebben we verder gezet met 1 november als absolute topdag. Vooral de mond-tot-mondreclame is heel belangrijk geweest we merken dat er een hele positieve vibe rond Boektopia hangt." - Patrick Boeykens, directeur Boektopia

Literaire golf door Vlaanderen

En de bezoeker kwam niet alleen inspiratie opdoen. In totaal werden er zo een 105.000 boeken verkocht op Boektopia. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover vorig jaar. Bovendien zullen deze kopers dankzij hun boekencheque van 10 euro de komende maanden nog boeken kopen in boekenwinkels in heel Vlaanderen waardoor er een literaire golf door Vlaanderen gecreëerd wordt.

"Wie op Boektopia een boekenaankoop deed, kreeg ook een boekencheque van 10 euro. Hiermee kunnen ze in een boekhandel in Vlaanderen een boek kopen. De grootste boekhandel van Vlaanderen, die mooi uitgewerkt is door Boekhandels Vlaanderen, in combinatie met die boekencheque van 10 euro, heeft ongetwijfeld bijgedragen tot dat mooie verkoopcijfer." - Jo Dupré, voorzitter Boektopia

Volgend jaar opnieuw in Kortrijk

Ook volgend jaar zullen boekenliefhebbers opnieuw kunnen afzakken naar Kortrijk Xpo voor de vierde editie van Boektopia. Die zal plaatsvinden van 26 oktober tot en met 3 november 2024. Boektopia zal zeker weer stappen vooruit zetten, net zoals dit jaar. Zo snel mogelijk steken we de koppen bij elkaar om die strategie uit te tekenen. We denken dan aan een groter boekenaanbod, een grotere oppervlakte en nog meer beleving.

"Het concept van één centrale boekenwinkel, aangevuld met honderden lezingen, signeersessies en podcastopnames, werkt. Dat heeft deze editie wel bewezen. We bouwen hier op voort om Boektopia de komende jaren verder uit te bouwen. Het zal niet moeilijk zijn om alle deelnemers te overtuigen nog een stapje meer te zetten na dit overdonderend succes. We genieten nog even na van deze editie maar vanaf morgen beginnen we met de organisatie van de vierde editie." - Patrick Boeykens, directeur Boektopia.

Derde editie Boektopia in cijfers

  • 47.000 bezoekers, stijging van 70% tegenover vorig jaar
  • 105.000 verkochte boeken, verdubbeling tegenover vorig jaar
  • 14.500 vierkante meter boekenplezier
  • Iets meer dan 11.000 titels
  • 130 voorleesmomenten in het Voorleesbos
  • 160 voorstellingen op verschillende podia
  • 100 opgenomen podcasts
  • Meer dan 500 signeersessies
Alle nieuwsartikelen

 

Copyright © 2021 - Pelckmans Uitgevers nv - Algemene voorwaarden | Privacy | Cookies| Klokkenluidersregeling