5 tips om lezen te stimuleren

22-06-2023

Help! Mijn kind haat lezen.

Het nieuws dat het leesniveau van kinderen gedaald is, doet ons beseffen dat we beter ons best moeten doen. Beter ons best om die kinderen aan het lezen te zetten. En beter ons best te doen zodat ze er plezier uit halen. Maar hoe doe je dat? Hoe stimuleer je jouw kind om een boek vast te pakken? Hoe transformeer je die tablet in een boek?

Wij geven 5 tips om het lezen bij je kind te stimuleren.

1. Wie kiest het boek?

Het is heel belangrijk dat je kind zelf mag kiezen welk boek hij/zij wil lezen. Als het boek hen niet aanspreekt, willen ze het zeker niet lezen. Gelukkig is er een gigantisch aanbod aan kinderboeken. Zo vindt je kind gegarandeerd een boek dat bij hen past.

Laat je kind kennis maken met de verschillende genres en ontdek zo wat hen het meeste aanspreekt.

Heb je een avontuurliefhebber thuis? Dan is De laatste jager zeker een aanrader!

De laatste jager

2. Kies het juiste niveau

Als je kind het moeilijk heeft met lezen, is het automatisch al minder leuk. Zorg voor een boek aangepast aan het leesniveau van je kind. Start met prentenboeken die een beperkte hoeveelheid tekst hebben. Vanaf dat vlot begint te gaan, kan je een niveau hoger gaan met iets meer tekst. Zo bouw je dat leesniveau rustig op.

Bijvoorbeeld het vijfde deel in de Wijze Weetjes-reeks: Hoe dik is een dinodrol?

Hoe dik is een dinodrol?

3. Samen lezen, niets te vrezen

Wat is een beter momentje om de band met je kind te versterken, dan ’s avonds te lezen voor het slapengaan. Het verbetert nog eens de slaap van je kind, plus het is beter dan achter de tv zitten. Samen lezen werkt ook motiverend voor je kind. Je kan om de beurt lezen, of elks een andere rol voorlezen. Zo leert je kind ook luisteren en meevolgen.

Een nieuw verhaal om samen te beleven: De Zeven Sleutels deel 1: Het pad van de Roverkoning

De Zeven Sleutels Deel 1: Het Pad van de Roverkoning

4. Leesdate

Routine werkt enorm goed voor de meeste mensen. Denk aan consistent sporten. Dit zorgt voor veel meer, betere en snellere resultaten. Logisch dat dit voor lezen ook positief kan werken. Zoals eerder vermeld, kan je elke avond voor het slapengaan bijvoorbeeld een tijdje lezen. Of in het weekend in de ochtend. Even naar buiten gaan, een frisse neus halen, op een bankje in het park gaan zitten, en lezen maar. Zo ervaart je kind het als een ontspannen activiteit. En na een tijdje zelfs iets om naar uit te kijken.

Met het mooie weer is het de perfecte moment om jullie samen buiten op een bankje te zetten en insecten te spotten met Het dikke insectenboek

Het dikke insectenboek

5. Belonen werkt

Wie houdt er nu niet van een beloning na een (zware) inspanning? Het is dus belangrijk je kind te belonen als die een boek vastneemt, vraagt om samen te lezen, al is het maar één pagina. Forceren zal nooit werken. Als je kind bijvoorbeeld te moe is, sla het lezen dan even over. Het mag niet als een verplichting voelen.

Met deze tips en onze boeken, zou het lezen al wat vlotter moeten gaan. Het is iets waar je tijd en energie in moet blijven steken. De belangrijkste boodschap is dat lezen leuk is!

Alle nieuwsartikelen

 

Copyright © 2021 - Pelckmans Uitgevers nv - Algemene voorwaarden | Privacy | Cookies| Klokkenluidersregeling