Honingeter van Tülin Erkan op de shortlist van de Boon Literatuurprijs

30-01-2023

Honingeter, het debuut van Tülin Erkan, blijft hoge toppen scheren. Na nominaties voor de Boekenbon Literatuurprijs en De Bronzen Uil, prijkt het boek nu ook op de shortlist van de belangrijkste Vlaamse literaire prijs, de Boon Literatuurprijs.

Deze nieuwe erkenning voor Honingeter kreeg al heel wat aandacht en het boek zal in de aanloop naar de uitreiking op 30 maart in de kijker blijven. Zo is Tülin binnenkort te gast in Pompidou (Klara), is ze uitgenodigd voor het Passa Porta Festival en zal ze in loop van de maand maart verschillende lezingen geven.

De pers over Honingeter:

“Een filmisch debuut dat resoluut buiten de lijntjes kleurt.” – De Morgen
“Haar schrijfstijl is fijngevoelig en precies en haar vergelijkingen zijn inventief.” – De Standaard
“Een debuut dat vooral de literaire fijnproever zal imponeren.” – Het Nieuwsblad
“Een originele en ambitieuze reflectie die na lectuur nog dagenlang doorwerkt.” - Humo
“Ze laat veel aan de verbeelding van de lezer over, die zo tussen de hoofstukken door heerlijk kan dagdromen.” – De Lage Landen

 

Over het genomineerde boek Honingeter en auteur Tülin Erkan

 Synopsis

Sibel wacht in de luchthaven van Istanboel. Elke dag opnieuw mist ze haar vlucht naar Brussel. Een zieke piloot, een zonderlinge veiligheidsagent en een drugshond vergezellen haar op haar dwaaltocht. Binnen de muren van de luchthaven zoeken ze naar manieren om de zwarte gaten in hun geheugen op te vullen. Buiten woedt een sneeuwstorm.

Honingeter roept een verstilde sfeer op waarin moedertaal en vaderland elkaar overlappen tot het botst. Turkse folklore en klassieke mythologie versmelten tot een bevreemdend, surrealistisch kluwen. Iedereen is in transit.

Biografie

Tülin Erkan (1988) groeide op in Oostende bij een Franstalige moeder en een Engelstalige grootmoeder. Haar zomers bracht ze door bij haar vader in Turkije. Wanneer mensen haar als half omschrijven, voelt ze zich vooral dubbel. In haar debuut Honingeter rijgt ze taal en herinnering virtuoos aan elkaar tot een gecondenseerd geheel.

Ontdek hier boek hier.

 

Boon Literatuurprijs:

 Boon voor Literatuur is de Vlaamse prijs voor de beste Nederlandstalige boeken die dit jaar voor de tweede keer wordt uitgereikt. De vakjury beslist wie de Boon wint, maar je kunt zelf mee bepalen wie de publieksprijs ontvangt. De publiekslieveling wordt door Davidsfonds en Vermeylenfonds in elke categorie bekroond met 5.000 euro. Tot en met 26 maart kun je stemmen op je favoriete titels uit de shortlist van de Boon. De prijs wordt uitgereikt op 30 maart 2023 in De Vooruit in Gent.

De vakjury voor fictie en non-fictie dook in de beste Nederlandstalige boeken van het afgelopen jaar. Deze zes leesfanaten maken deel uit van de jury: Joke van Leeuwen, Catherine Vuylsteke, Ihsane Chioua Lekhli, Krist Biebauw, Max Urai en Sam De Wilde.

Alle nieuwsartikelen

 

Copyright © 2021 - Pelckmans Uitgevers nv - Algemene voorwaarden | Privacy | Cookies| Klokkenluidersregeling