'Project Barnabus' van The Fan Brothers bekroond met een Zilveren Penseel 2023!

22-06-2023

Woensdag 21 juni zijn tijdens een feestelijke en zomerse bijeenkomst bij PLLEK in Amsterdam de Zilveren Griffels en Penselen uitgereikt. Elke winnende auteur of illustrator ontving de prijs uit handen van iemand die een belangrijke rol speelt of heeft gespeeld in zijn of haar carrière. In totaal werden er negentien kinderboeken bekroond met twintig prijzen.

De Griffels en Penselen zijn de bekendste en belangrijkste juryprijzen voor de beste kinderboeken van het afgelopen jaar. De Griffels voor de best geschreven en de Penselen voor de best geïllustreerde kinderboeken. De prijzen, verdeeld over verschillende categorieën, dienen als inspiratie en gids voor lezers en voorlezers.

Project Barnabus van The Fan Brothers werd bekroond met de Zilveren Penseel in de categorie 'Prentenboeken'. Bekijk hun reactie op het heuglijke nieuws hier.

Uit het juryrapport:

Terry Fan en Eric Fan maken als The Fan Brothers onconventionele prentenboeken die de verbeelding prikkelen. De twee in Canada wonende broers zijn vooral in Noord-Amerika bekend en daar zijn hun eerdere titels bekroond. Voor Project Barnabus werkten zij samen met hun jongste broer Devin Fan.

De verhalen van The Fan Brothers worden bevolkt door personages die nét niet helemaal knuffelbaar zijn. En laat dat nou precies het thema zijn van dit boek. Barnabus is half muis en half olifant. Net als een hele reeks bonte wezens die zijn afgekeurd om bovengronds te worden verkocht als Perfect Maatje, woont hij in een glazen stolp in een geheim laboratorium diep onder de grond. Barnabus droomt ervan om de sterren te zien en als hij en zijn vrienden horen dat ze gerecycled zullen worden, is het besluit snel genomen: ze gaan ontsnappen!

De diepte in dit verhaal, waarin thema’s als jezelf mogen zijn, onrechtvaardigheid en vluchten terugkomen, wordt weerspiegeld in de illustraties. Het gebruik van rijke, diepe kleurtonen springt direct in het oog. In de grote verscheidenheid aan invalshoeken tonen de makers zowel inventiviteit als empathie. De vignetten waarin Barnabus en zijn vrienden op ware grootte zijn afgebeeld, maken je als lezer/kijker deelgenoot van hun emoties. De doorsnedes van het uitgestrekte ondergrondse laboratorium maken op hun beurt de spanning van de ontsnapping voelbaar. De jury is kortom zeer te spreken over de bezielde tekeningen in dit leeftijdloze prentenboek.

Over Project Barnabus

Project Barnabus - The Fan Brothers

 

In een wereld waar Perfecte Maatjes de maatstaf zijn, is er geen plaats voor Barnabus. Want Barnabus is niet perfect. Hij is een Mislukt Project dat in een donker hoekje van een laboratorium wordt weggestopt.

 

Barnabus droomt ervan om ooit buiten op het gras te kunnen zitten en naar de sterren te kijken. Op een dag vindt hij de kracht om zijn droom waar te maken. Samen met de andere buitenbeentjes van het lab begint hij aan een gevaarlijk avontuur…

Bestel hier.

 

 

Alle nieuwsartikelen

 

Copyright © 2021 - Pelckmans Uitgevers nv - Algemene voorwaarden | Privacy | Cookies| Klokkenluidersregeling