Tom De Cock wint met Lily prestigieuze Nederlandse boekenprijs

16-09-2022

In het Literatuurmuseum in Den Haag zijn zojuist de winnaars van het Beste Boek voor Jongeren 2022 bekendgemaakt. In de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig won Tom De Cock met Lily (Pelckmans), zijn dystopische youngadultroman. Een jongerenjury koos deze titel, nadat eerder een jury van volwassenen een shortlist opstelde. Voor de winnende boeken is er een cheque ter waarde van 2500 euro.

“Wauw, wauw en nog eens wauw. Ik ben even stomverbaasd als verrukt!” juicht Tom De Cock. “Een jeugdboek dat door jongeren zélf bekroond wordt, daar gaat in mijn ogen niks boven. Dit voelt als een Oscar. Het is prachtig dat zowel het avontuur van Lily als haar onderliggende boodschap over klimaat, social media en onze toekomst zijn aangekomen. Storm, deel 2 in de Lily-saga is net verschenen, en ik ben volop bezig aan deel 3. Er is geen betere motivatieboost denkbaar dan deze eretitel. En ik onthoud vooral: jongeren lezen nog steeds graag en gretig, met heel hun hart!”

De jongerenjury zegt het volgende over Lily: ‘Lily is een personage waarin we ons goed konden inleven.

Er worden belangrijke onderwerpen behandeld in dit boek. […] De gebeurtenissen volgen elkaar snel op en het boek is dan ook erg spannend. Dit alles maakte dat wij dit een winnaar vonden en wij hopen dat jij ook veel plezier aan dit boek zult beleven’.

De nominatie kwam er omdat de prijs boeken bekroont die aansluiten bij de belevingswereld van jongeren en zo zorgen voor meer leesplezier. Een bevestiging van de boodschap die Tom De Cock eerder al meegaf: “De reeks is een hart onder de riem van jongeren. Met dit boek zeg ik: ja, ik ben een volwassene, maar ik heb je gehoord en ik vind dat je gelijk hebt.”.

 

Over winnend boek Lily en auteur Tom De Cock

Synposis

Buiten is het vijftig graden. De zeespiegel stijgt elke dag en er is om de haverklap een lockdown door een of ander nieuw virus – of erger: een vieze schimmel. Maar het zal Lily allemaal worst wezen. Ze is veertien, baadt in luxe, en is altijd druk druk druk als een van de bekendste influencers van haar tijd. Wanneer ze op vakantie halsoverkop verliefd wordt op de goddelijke mopperpot Samuel, stort ze zich in een knettergek avontuur om zijn hart (en zijn lippen) te veroveren. Waar ze niet op gerekend had, was de harde waarheid over het leven dat ze leidt. Een ontdekkingstocht die niet alleen haar bestaan, maar dat van elke jongere op de planeet op z’n kop zal zetten. Een meisje dat alles heeft, geeft haar prinsessenleventje op voor de liefde. Ze krijgt er een verpletterende verantwoordelijkheid voor in de plaats.

Biografie

Tom De Cock (1983) is constant verbaasd, en geïnteresseerd in letterlijk alles. Zijn ouders vonden het goed nieuws toen hij radiopresentator werd, omdat ze hem dan af en toe wat zachter kunnen draaien. Tegenwoordig hoor je hem elke weekavond op Qmusic. Zijn thuishaven is Leuven, waar hij met man en dochter woont.

 

Beste Boek voor Jongeren

Het Beste Boek voor Jongeren is een literaire prijs voor jongeren in Nederland en Vlaanderen. De prijs bekroont boeken van hoge kwaliteit die goed aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. Jongeren geven aan wel te willen lezen, maar geen idee te hebben welk boek ze moeten kiezen. Met de prijs worden jongeren geholpen een boek te vinden waar ze leesplezier aan beleven, omdat het lezen van boeken het leven van jongeren enorm kan verrijken.

De jury van volwassenen, die de shortlist samenstelde, bestaat uit: Mieke van Eijsden (voorzitter), Jacky Hitzert, John Schrijnemakers, Esther Heurter en Mark Bakker. Deze bibliothecaris, boekhandelaar, trainer en docenten zijn alle vijf echte leesbevorderaars. De jury van zes jongeren, die de twee winnende boeken bepaalde, bestaat uit: voorzitter Bruno Beeke (16 jaar), Yente Zomerplaag (18 jaar), Paris Duivenvoorden (16 jaar), Lieke Vos (16 jaar) en de tweelingzussen Danique en Rosalie De Jong (17 jaar).

In de categorie Vertaald was Zeis van Neal Shusterman, vertaald door Lydia Meeder (Pelckmans / Blossom Books) ook genomineerd voor Beste Boek voor Jongeren.

LILY

 

 

LILY

 Tom De Cock

Bestel het boek
Alle nieuwsartikelen

 

Copyright © 2021 - Pelckmans Uitgevers nv - Algemene voorwaarden | Privacy | Cookies| Klokkenluidersregeling