Bijna 15.000 leden van de Leesjury kiezen hun favoriete boeken

08-05-2023

De Leesjury bekroonde opnieuw haar favoriete boeken. Maar liefst 14.881 kinderen en jongeren lazen dit jaar mee, dat is een stijging met 25 procent tegenover vorig jaar. In de zeven leeftijdsgroepen werden zeven verschillende titels bekroond. 

In groep 2 behaalde De grote onderbroekenroof van Kim Crabeels en illustrator Melvin de derde plaats. Een tweede plaats was er weggelegd voor zowel De jongen die iedereen laat lachen (Helen Rutter, Andrew Bannecker (illustraties), Joyce Bekkers en Mijke Van Leersum (vertalers) in groep 4 als Het dorp van de zwaluwen van Marc de Bel in groep 5

In groep 6 gingen we aan de haal met de hoofdprijs: Zeis van Neal Shusterman (vertaald door Lydia Meeder) was de grote winnaar

De Leesjury is al jaren de grootste jonge lezersjury van Vlaanderen en Brussel. Een heel leesjaar lang - van september tot april - lezen en bespreken kinderen en jongeren tussen 4 en 18 jaar zes of acht boeken en kiezen ze hun winnaars. In elk van de zeven leeftijdscategorieën wint het boek met de meeste stemmen.  

De kinderen en jongeren komen samen in één van de 289 leesgroepen in scholen en bibliotheken, of stemmen mee als internetjurylid. De bijeenkomsten worden begeleid door bijna 1000 vrijwilligers. Er lazen dit jaar 14.881 kinderen en jongeren mee - dat zijn er 3190 meer dan vorig jaar. Opnieuw een record dus.

De infographic met alle cijfers van dit leesjaar vind je hier.

Het filmpje met de bekendmaking van de winnaars vind je hier.

Alle nieuwsartikelen

 

Copyright © 2021 - Pelckmans Uitgevers nv - Algemene voorwaarden | Privacy | Cookies