Leesverslag 'Een paard met een strik om'

26-09-2022

Janne, Andres, Margot, Manoe, Ferre, Morries en de klas van juf Hilde lazen allemaal ‘Een paard met een strik om’. Het verhaal over de ruiltocht van Vik viel in de smaak. En over 1 ding zijn ze het allemaal eens: dit boek ruilen ze lekker niet!

Een boek dat je niet één keer maar meerdere keren wil lezen

Papa Bart uit Aalst las het boek voor aan Janne (7), Andres (5) en Margot (5). De drie houden van boeken omdat die hen heel even naar een andere plaats brengen, een plaats waarover ze kunnen dromen en fantaseren alsof ze echt bestaat. Als dat verhaal daarenboven een titel heeft waarin een dier voorkomt, dan willen ze eigenlijk al meteen meer weten.

Leesverslag

De cover met de felle gele en groene kleur trekt de aandacht, de grote opvallende letters doen zin krijgen om het verhaal te kennen. Een gek geluid, een opvallende gebeurtenis, een mooie belevenis ... Ze komen allemaal aan bod in dit boek.

De personages zijn leuk en herkenbaar en de opeenvolging van onverwachte situaties doet geen moment de aandacht verslappen.

Wat je als ouder het meeste bijblijft is dat dit een boek is dat zowel meisjes als jongens boeit, zeer origineel is qua vormgeving en dat de mooie boodschap achter het verhaal een kind doet beseffen dat er veel mogelijk is ... zolang je er maar in gelooft! Een verhaal dat je niet één keer maar meerdere keren wil lezen omdat je telkens weer iets anders ontdekt. En dat is precies wat dit boek voor ons betekent ... een spannend boek anders dan alle andere!

Prachtig boek met misleidende titel

Manoe is 9 jaar oud, en leest graag omdat ze de verhalen graag hoort en meegaat in het verhaal.

Ik vond het een heel mooi en spannend verhaal. De cover vond ik ook heel grappig. De tekeningen in het boek waren echt mooi gemaakt en voelden ook aan als deel van het verhaal. Het hoofdpersonage Vik was zeer mysterieus en cowboy-achtig, dat vond ik wel interessant en grappig. Het ding dat me het meeste zal bijblijven is volgens mij de wolf omdat hij ook meerdere keren terugkwam in het verhaal. Het was een prachtig boek. Ik vind wel dat de titel totaal niet bij het boek past.

Zoektocht naar letters en woorden

De eersteklassertjes van De Springplank in Lille doken samen met juf Hilde in het boek.

In onze klas vinden wij het héél fijn dat onze juf voorleest, maar nu we in het 1ste leerjaar zitten, zijn we in het boek op zoek gegaan naar letters én woordjes die we zélf al kunnen lezen.

De titel én cover riepen veel vragen op. Het voorlezen kon niet snel genoeg beginnen én onze ogen ontdekten ieder detail in de tekeningen. Pagina na pagina werden we meegezogen in de grote ‘ruiltocht’ én lieten we onze fantasie de vrije loop.

Maar … het boek ruilen voor een foto met veertig rovers… doen we niet ‘want wat moeten we dan weer met die foto doen? En dan hebben we géén boek meer!’ (volgens Achille)

Wij houden het boek héél graag in onze klas.

Klasfoto

Ferre zou zijn goed rapport niet ruilen voor een ballon hoor!

Enkele weken geleden ging het nieuwe schooljaar van start. In het tweede leerjaar gaat dit gepaard met veel leeshuiswerk. Een paard met een strik om viel net op tijd in onze brievenbus en zorgde voor enkele avonden vol leesplezier. Afwisselend lazen we (Ferre en mama) elk om de beurt een stukje.

Ferre

Al snel leerden we hoofdpersonage Vik kennen die gedurende het verhaal steeds maar aan het ruilen is. Het ene voorwerp is al gekker dan het andere. En dat Ferre het niet altijd eens was met de plaatsgevonden ruil mochten we al snel horen! 'Maar mama, ik zou m'n goed rapport niet ruilen voor een ballon hoor! Dat is geen eerlijke ruil',  flapte Ferre er tijdens het lezen uit. 

De volgende bladzijde omslaan was telkens eventjes spannend want... waar ging er nu mee geruild worden? De originele, fantasierijke illustraties in oranje, zwart en groen gaven ons telkens een tip. De ruiltocht die Vik maakt is in ieder geval een pak spannender en fantasierijker dan de ruiltocht die Ferre onlangs in het echt deed met de jeugdbeweging.

En neen, dit boek ruilen we lekker niet. Zeker weten dat ons boekenbeest het nog heel vaak uit de boekenkast zal halen. Zelf lezen lukt immers al prima! Maar in tegenstelling tot veel andere eerste leesboekjes is dit grappige boek zeker even leuk voor de (groot)ouders die meelezen. 

Morries zou soms wel eens even Vik willen zijn 

Ik ben Morries Verhaest. Ik ben 8 jaar en hou van boeken en strips. Mijn mama is ook een boekenwurm en las me altijd (en soms nog steeds) voor. Ik ben sinds dit jaar ook lid van de leesjury. Ik zit in het derde leerjaar.

Een paard met een strik om is een leuk boek! Het is best wel een spannend verhaal door de ruiltocht van hoofdpersonage Vik. Het is niet saai en helemaal niet moeilijk om te lezen. Ik lees al heel wat moeilijkere boeken, maar dat is niet erg. Het leest vlot, een goed lettertype en niet kinderachtig. De tekeningen zijn maar met enkele kleuren, maar dat is niet erg en eigenlijk best speciaal. Soms weet ik niet zo goed wat er is getekend, maar dat is misschien de bedoeling. Soms zou ik wel even Vik willen zijn. Die kon buikpijn ruilen voor een step! Dan zou ik huiswerk ruilen voor ijsjes voor de hele klas!

Morries
Alle nieuwsartikelen

 

Copyright © 2021 - Pelckmans Uitgevers nv - Algemene voorwaarden | Privacy | Cookies| Klokkenluidersregeling