Leesverslag 'Oscar Cook: Vreemde gebeurtenissen’'

04-02-2023

Raoul, Axelle en de klas van Sabrina lazen Oscar Cook: Vreemde gebeurtenissen. Dit boek over Oscar en Stiene, die op mysterieuze wijze in het Duitsland van 1943 terecht komen, zit boordevol spanning en avontuur en maakt complexe thema’s toegankelijk voor een jong publiek.

 

Beeldend geschreven: alsof de auteur schilderijtjes maakt

Voor Raoul was het even wennen bij het lezen van dit boek, aangezien hij de andere boeken in de reeks nog niet had gelezen. Maar eens hij daar doorheen kwam, bleef hij wel geboeid verder lezen!

 Het verhaal zelf, zoals de avonturen met de nazi’s, is goed en boeiend geschreven, vind ik. De auteur maakt gebruik van heel begrijpelijke en stilistische taal: de zinnen lijken wel “schilderijtjes”. Ook de lay-out  en de omslag van het boek is duidelijk en mooi gedaan.

 Ik zou het boek dus zeker aanraden, maar dan wel in volgorde van verschijnen.

 

 

Leesverslag

Grote geschiedenis in kleine avonturen en belevingen

‘Puberale twijfel en onzekerheid voeren de ondertoon van deze boeken,’ vertelt Sabrina Engelen, leerkracht bij BuBaO Ten Deselaer. Vooral de verfrissende humoristische stijl vind ze heel aangenaam voor de beoogde doelgroep.

De vrij complexe thema’s doorheen het boek worden toegankelijk gebracht door de schijnbaar dagdagelijkse omstandigheden en geloofwaardige personages die het pad van Oscar en Stiene kruisen.  

 Verder is ook de inclusie van Jutte en David, kindjes die beslist anders maar daarom niet minder zijn, een aangename toevoeging en herkenningspunt voor onze auti-klas. De ongewone vriendschap tussen jong en oud en de magische gevolgen hiervan staan centraal in dit nieuwe avontuur. Deze keer niet Karel of Otte maar een nieuwe gekke oude man met een heel erg hoog dierenhuis.

 Oscar Cook: Vreemde gebeurtenissen kreeg ondertussen al een mooi plekje in de klasbib van het vijfde en het zesde leerjaar. 

    

 

Een spannend boek dat je nieuwe dingen leert over de oorlog

Axelle (12 jaar) bereidde zich voor op het lezen van dit boek door eerst Oscar Cook: Opmerkelijke gebeurtenissen te lezen. Bij het lezen van Opmerkelijke gebeurtenissen vond Axelle dat het even duurde voor het spannend werd, bij Vreemde gebeurtenissen zat dat wel al van in het begin goed. Met op den duur zelfs slapeloze nachten als gevolg …

Toen Oscar en Lieze in Duitsland terecht kwamen en ze babbelden over die schommel vond ik het een beetje eng. Toen ze dan weer uit het huis gingen vond ik die papa al een beetje verdacht en ik vond het ook een beetje een saai stukje, maar toen ze weer naar binnen gingen, vond ik het echt leuk en ik vond dat opgesloten meisje echt super eng want ik zag ze al helemaal voor me.

Dit deel van het boek vond ik het beste deel, ik kon niet slapen en ik moest gewoon verder lezen, omdat ik zo nieuwsgierig was om te weten te komen wat er met haar was.

De rest van het boek ga ik niet verklappen. Over het algemeen vond ik het een spannend boek en heb ik ook het gevoel dat ik veel heb geleerd over de oorlog.

Na het lezen van het boek heeft Axelle het boek al aangeraden aan haar vriendinnen en is ze super benieuwd om nog meer boeken te lezen van Oscar Cook. Dit smaakte duidelijk naar meer! 

Klasfoto
Alle nieuwsartikelen

 

Copyright © 2021 - Pelckmans Uitgevers nv - Algemene voorwaarden | Privacy | Cookies| Klokkenluidersregeling