TIPS: vijf boekentips over rouw voor kinderen en tieners

04-02-2023

Vroeg of laat wordt elk kind geconfronteerd met verlies. Die eerste ervaringen met rouw kunnen heftig zijn. Bovendien is de context voor elk kind anders: een huisdier dat sterft, (over)grootouders die ziek waren, … Af en toe kan de dood ook heel onverwacht of heel dichtbij komen.

Kinderenboeken helpen dan om het gesprek te openen en troost te bieden met herkenbare verhalen. Vijf boeken over rouw voor kinderen en tieners.

 

Oma Pannenkoek: gedichtenbundel over rouw

Oma Pannenkoek : gedichtenbundel over rouw

  

Oma Pannenkoek

Marijke Umans schreef een gedichtenbundel met rouwthema op kindermaat. Haar gedichten vertrekken vanuit heel concrete dagelijkse voorbeelden van gemis. Marijke doorbreekt met haar gedichten het taboe rond de dood, en tegelijk ook de formele taal. Je kan de bundel inzetten in heel verschillende verliessituaties. Een onmisbaar boek voor in de klas.

Bekijk het boek

 

Mijn zus is mijn schat: kanker bij jonge kinderen 

Mijn zus is mijn schat : kanker bij jonge kinderen

Mijn zus is mijn schat

Marcel is tien wanneer zijn zusje Mira sterft. Mira had leukemie. Leukemira, zo noemde hij haar. Daar moest Mira altijd erg om lachen. Marcel besluit het dagboek dat Mira begonnen is af te maken. Het dagboek wordt een aangrijpend relaas van het rouwproces dat volgt op Mira’s dood.

Dit boek maakt rouw na ziekte bespreekbaar bij jonge kinderen. Het boek geeft een goed inzicht in de verschillende emoties waarmee kinderen geconfronteerd worden, en is daarom erg geschikt om het gesprek te openen. 

Bekijk het boek

 

100 procent Lena: zelfdoding bij tieners 

100 procent Lena

100 procent Lena

Op een dinsdag in april zet Lena, de zus van Bas, er een punt achter. Ze vertrekt naar school, maar zal er niet aankomen. Haar zelfdoding haalt de wereld van Bas helemaal overhoop. Er is verdriet en woede en pijn. Vragen zonder antwoord. Wanhoop bij zijn ouders. Bovenal mist Bas zijn zus vreselijk.

Voor broers, zussen en vrienden van slachtoffers van zelfdoding zal dit verhaal veel herkenbare emoties aanhalen. 

Bekijk het boek

 

Een warm dekentje: een verhaal over loslaten 

Een warm dekentje

 

 

Een warm dekentje

Mooie tijden komen ten einde wanneer de kater Muffin zo ziek wordt dat de dokters hem niet meer beter kunnen maken. Sophie en haar mama Moesje omringen Muffin met veel warmte, maar uiteindelijk begrijpen ze dat het een teken van liefde is om Muffin los te laten en te helpen om snel en pijnloos te sterven.

Het prentenboek leert omgaan met het afscheid van een geliefd iemand – mens of dier – door medische levensbeëindiging. Bij het boek horen ook creatieve opdrachten rond rouwverwerking.

Bekijk het boek

 

Grote boom is ziek: omgaan met het verliezen van een ouder 

Grote boom is ziek

 

Grote boom is ziek

Snuiter houdt veel van Grote Boom. Wanneer de dokter houtwormpjes ontdekt onder de schors van Grote Boom, wordt zijn wereldje helemaal op z'n kop gezet...

Dit verhaal laat de jongste kinderen kennismaken met een lotgenootje, wanneer iemand in hun omgeving getroffen wordt door een levensbedreigende ziekte. Met Snuiters doe-ideetjes op het einde van het boek kunnen jonge kinderen onder begeleiding actief aan de slag om hun emoties te verwerken.

Bekijk het boek

 

 

Alle nieuwsartikelen

 

Copyright © 2021 - Pelckmans Uitgevers nv - Algemene voorwaarden | Privacy | Cookies| Klokkenluidersregeling