Geef jij dit jaar een boek cadeau? Wij tippen vijf inspirerende verhalen: waargebeurde feiten en diepgaande reflecties die raken en doen nadenken.
Een kleine filosofie van emoties: Begeerte - Barbara Sarafian
Wat is begeerte? En is enige begeerte ook net niet goed? Actrice en auteur Barbara Sarafian kleedt het begrip uit. Ze analyseert hoe begeerte ook haar leven mee vorm gaf, hoe ze het steeds meer in de vingers kreeg om zich er niet langer door te laten kneden en hoe we met zijn allen in de val van het verlangen blijven lopen, in de hoop zo te worden wie we dromen te zijn. Niets menselijks is ons vreemd.
Een kleine filosofie van emoties: Enthousiasme - Barbara Baert
In deze meeslepende zoektocht naar de betekenis, impact en uitwassen van de emotie enthousiasme geeft kunsthistorica Barbara Baert vergeten beelden en verhalen een unieke stem. Zij brengt notities, herinneringen, dagboekfragmenten en kortverhalen samen, die ze nu eens vlijmscherp, dan weer teder met de lezer deelt. Baert reflecteert in beeldrijk proza en literaire eruditie over de begeestering van de kunstenaar, de verbeelding van het kind, de vooroordelen tegenover vrouwelijke geestdrift en de kwetsbaarheid van emotioneel schrijverschap.
Mechelen 1940 - 1945 - Geert Clerbout, An Rydant
Auteurs Geert Clerbout en An Rydant kaderen de gebeurtenissen die zich in Mechelen hebben afgespeeld in de bredere geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Voor het eerst voeren ze een volledig en grondig onderzoek naar de activiteiten van het Mechelse verzet, brengen onbekende nieuwe elementen over de Mechelse collaboratie aan het licht en schetsen een verhelderend beeld van hoe de stad en haar bewoners de oorlog hebben beleefd. Ook tachtig jaar na datum blijft die reconstructie brandend actueel.
Roadtrip naar Auschwitz - Evelien Rutten
Drie generaties gaan samen op pad: journalist Evelien Rutten, haar tienerdochter en de twee zussen van haar moeder. Ze bezoeken alle plekken in Duitsland, Polen en Oostenrijk die een belangrijke rol speelden in hun uitzonderlijke familiegeschiedenis. Met de hulp van historici, getuigen, wetenschappers, journalisten en tal van experts probeert Evelien de gaten in het verhaal van haar familie in te vullen. Hoe kwamen haar grootouders in de kampen terecht? Draagt hun familie daar vandaag nog steeds de gevolgen van? Wie is dat kleine meisje op de foto en leeft zij nog?
Roadtrip naar Auschwitz is een ontroerend verslag van hoe één familie de trauma’s uit het verleden een plek geeft.
Nisnikan - Stef Selfslagh
Uitgerekend in het jaar waarin Stef Selfslagh zijn vader verliest, moet hij ook afscheid nemen van zijn zoon. Figuurlijk dan toch. Camu, de zoon in kwestie, heeft immers de pubergerechtigde leeftijd bereikt. Met alle ‘ik ben hier wegs’ en ‘laat mij nu toch eens fucking gerusts’ van dien.
Nisnikan is het ontwapenende coming-of-ageverhaal van een vader die op hetzelfde moment als zijn zoon volwassen wordt. Die het liefst van al zou vasthouden, maar leert dat hij moet loslaten.
Stalingrad - Vasili Grossman
Stalingrad is een essentiële roman over de Tweede Wereldoorlog en bovenal een onvergetelijke leeservaring. Niet alleen de oorlog staat centraal, maar ook het menselijk leven in zijn totaliteit: de roman wordt bevolkt door moeders en dochters, echtgenoten en broers, generaals, verpleegsters, politieke functionarissen, staalarbeiders en tractormeisjes en getuigt op liefdevolle wijze van de onverwoestbare kracht van de menselijke geest.