125 jaar geleden werd Paul van Ostaijen geboren. 100 jaar geleden verscheen zijn meesterwerk Bezette Stad. In 2021 wordt dit uitgebreid herdacht, met een tentoonstelling, podcasts, stadswandelingen, apps, leesclubs, evenementen en natuurlijk: boeken.
Vandaag verschijnen er twee nieuwe boeken over en geïnspireerd door het werk van van Ostaijen: Boem Paukeslag van Matthijs de Ridder en Besmette Stad, samengesteld door Matthijs de Ridder en Willem Bongers-Dek. Deze boeken geven het antwoord op twee pertinente vragen: wat staat er eigenlijk in de grensverleggende bundel die Bezette Stad was, en wat hebben we daar vandaag nog aan?
Later dit jaar verschijnt ook de definitieve biografie van Paul van Ostaijen, eveneens geschreven door Matthijs de Ridder.
Op zondagavond 21 februari trapt uitgeverij Pelckmans met het Vlaams-Nederlands Huis deBuren, Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond en het Paul van Ostaijen-genootschap dit jubileumjaar af met De 24u van Paul van Ostaijen, een marathonuitzending waarin de twee nieuwe boeken zullen worden gepresenteerd en tal van artiesten een ode aan van Ostaijen zullen brengen.
Alle info: https://deburen.eu/programma/5170/de-24u-van-paul-van-ostaijen.
Ook Het Letterenhuis laat zich niet onbetuigd. Op 27 maart opent daar een unieke expo over de wereld van van Ostaijen en Bezette Stad, en bovendien engageren zij 5 jonge makers om een reizende installatie uit te werken, die een jaar lang door België en Nederland zal reizen.
Alle info: https://www.letterenhuis.be/nl/boem-paukeslag.
| Honderd jaar geleden publiceerde Paul van Ostaijen zijn meesterwerk Bezette stad, de dichtbundel waarin hij zijn ervaringen tijdens de Eerste Wereldoorlog in Antwerpen verwerkte. Bezette stad is een boek geboren uit een persoonlijke en maatschappelijke crisis. Maar van Ostaijen wilde ook laten zien waartoe de moderne poëzie in staat was. Hij wilde er alles in samenbrengen: de destructie van de oorlog, de wilde montage van de film, de compositie van een kubistisch stadsbeeld, de scherts van dada, de klankrijke meerduidigheid van de expressionistische poëzie – en dit allemaal in één grootse, meeslepende vertelling. In Boem Paukeslag vertelt Matthijs de Ridder hoe van Ostaijen ertoe kwam zijn kapotte tijd te vangen in het grootste literaire experiment dat de internationale avant-garde zou voortbrengen. Tegelijkertijd neemt hij de lezer mee op strooptocht door de verlaten straten, de ruïnes en het kolkende nachtleven van het bezette Antwerpen. Met veel gevoel voor historisch detail destilleert hij zo het verhaal uit de fragmentarische dichtbundel Bezette stad.
Bestel het boek |
| In de zomer van 1920 verwerkte Paul van Ostaijen zijn ervaringen uit de Eerste Wereldoorlog in zijn meesterwerk Bezette Stad. Honderd jaar later, in het voorjaar van 2020, raakte de wereld in de greep van het coronavirus en riep zijn boek weer veel herkenning op. De stad was deze keer niet bezet, maar wel besmet. De straten waren weer leeg, de dood lag op de loer en we ervoeren aan den lijve hoe kwetsbaar ons bestaan eigenlijk is. In het multimediale project Besmette Stad van Vlaams-Nederlands Huis deBuren gingen meer dan honderd Vlaamse en Nederlandse kunstenaars op zoek naar een hedendaags artistiek antwoord op van Ostaijens boek.Met bijdragen van Peter Holvoet-Hanssen, Ilja Leonard Pfeijffer, Annelies Verbeke, Sanneke van Hassel, Jeroen Olyslaegers, Lieke Marsman, Gaea Schoeters, Simon(e) van Saarlous, Wide Vercknocke, Aya Sabi, Benno Barnard, Ward Zwart, Pete Wu, Shamisa Debroey, Lisette Ma Neza, Erik Spinoy, Eleni Debo, Sassafras De Bruyn, Babs Gons, Maud Vanhauwaert, Asha Karami, Marlene van Niekerk, Alfred Schaffer, Hannah van Binsbergen, Ellen Deckwitz en vele, vele anderen.
Bestel het boek |